Ajankohtaista

Uutishuone

Hyvän fiiliksen sporttibaari

14.05.2018 | Kuukauden kasvo

Helsinkiläiseen Elmo Sport Bistroon tullaan urheilun, hyvän ruoan ja fiiliksen takia. Paikan idearikkaana isäntänä ja Mr. Elmona tiskin takana häärii ravintolapäällikkö Jyrki Määttänen.

Elmo Sport Bistrossa odotetaan kesää. Syykin siihen on selvä: jalkapallon MM-kisat pelataan kesä-heinäkuussa Venäjällä.

”MM-kisat ovat Elmolle ylivoimaisesti suurin tapahtuma tänä vuonna”, ravintolapäällikkö Jyrki Määttänen sanoo.

Toiveissa on, että Elmo pääsisi MM-huuman aikaan levittäytymään isommin myös pihan puolelle. Määttänen kaavailee laajennettua terassialuetta, joka toisi noin 150 asiakaspaikkaa lisää.

”Saksan matseihin pitää saada ainakin bratwurstia myyntiin. Brasilian otteluihin voisi pyytää mukaan sambaryhmän”, Määttänen raottaa suunnitelmiaan.

Kulttipaikan maineessa

Elmo Sport Bistro on toiminut Helsingin ydinkeskustassa Sanomatalossa helmikuusta 2017 lähtien. Paikan historia ulottuu kuitenkin vuoteen 2007 asti, jolloin se avattiin Elmo Sport Bar –nimellä Helsingin Kampissa. Legendaarinen sporttibaari pääsi nopeasti monen suomalaisen joukkueen, urheilijan ja urheilufanin suosioon ja saavutti pian kulttipaikan maineen.

Yksi syy suosioon oli Jyrki Määttänen, joka heti alussa heittäytyi luontevasti Mister Elmon rooliin. Sporttibaarilta osattiin odottaa villejä tapahtumia ja kekseliäitä markkinointitempauksia.

”Olen esimerkiksi pukeutunut Matti Nykäseksi ja promonnut Elmoa pitkin Helsinkiä. Kerran maalaisimme kultaisia jääkeikkoja, levitimme niitä ympäri kaupunkia ja pyysimme ihmisiä palauttamaan kiekot Elmoon. Hankimme Elmoon myös Ladan, josta tuunasimme ralliauton. Ajoimme autolla jäähallille HIFK:n matsiin jakamaan ravintolan mainoksia. Auto herätti kaikkialla hyvää fiilistä ja toi ihmisille hymyn huulille”, Määttänen muistelee.

Elmon uusi tuleminen

Vuonna 2014 Elmo Sport Barin tarina kuitenkin päättyi, koska kiinteistö laitettiin remonttiin. Elmon sosiaalisen median kanavia ei silti haudattu, vaikka ravintola suljettiin. Somessa heräteltiin jossakin vaiheessa keskustelua, voisiko Elmon avata uudestaan. ”Moni uskoi asiaan ja tuntui, että Elmolle on edelleen kysyntää. Niin sporttibaari avattiin taas reilu vuosi sitten, nyt kuitenkin uuteen paikkaan”, Määttänen kertoo.

Moni entinen kanta-asiakas on löytänyt Elmoon uudestaan, mutta ravintola on kiinnostanut myös uusia asiakkaita.  2000:lle HIFK:n fanille on jaettu VEP – Very Elmo Person –kortit, joilla saa alennusta ravintolan ruoasta ja muita etuja. Koripalloseura Helsinki Seagullsin pelaajilla ja kannattajilla on Elmossa omat nimikkopöydät.

Urheilu on luonnollisestikin sporttibaarissa isossa roolissa. Ravintolassa on useita tv-ruutuja, iso screen ja jumbotronik katossa, jotta ajankohtaisia urheilutapahtumia ja otteluita voi seurata lähes katkeamattomana virtana.

”Jalkapallon Valioliiga vetää eniten porukkaa. Liverpool on selvästi suomalaisten suosikkijoukkue. Matseja tullaan seuraamaan Elmoon fiiliksen takia. Täällä on samanhenkistä porukkaa koolla. Järjestämme otteluiden ohessa usein myös kilpailuja. Voi esimerkiksi veikata ottelun lopputuloksen tai ensimmäisen maalin ajankohdan.”

Puuhiiligrilli on Elmon ylpeys

Määttäsen mukaan Elmoon ei kuitenkaan tulla pelkästään urheilun takia, vaan ravintola on myös suosittu ruokapaikka. Ravintolan ylpeys on puuhiiligrilli, jossa paistuvat muun muassa Elmon ribsit ja pihvit. Ruokalistalta löytyy lisäksi burgereita, pizzaa ja salaatteja. Listan suosituin annos on pekoni-juustoburgeri.

”Koko ajan suosiotaan kasvattaa myös burgerimme WTF. Siinä on kolme 180 gramman naudanlihapihviä, sipulirenkaita, pekonia, paistettu kanamuna, cheddarkastiketta, majoneesia ja BBQ-kastiketta. Se on monille miehille haasteannos. Tuijotellaan kaveria silmiin, että joko alat olla täynnä”, Määttänen naurahtaa.

Elmon lounaalla piipahtaa noin sata ruokailijaa päivittäin. Lounaslistalla on burgereiden ja pizzan lisäksi tavallista kotiruokaa. Myös lähistöllä olevat nykytaiteen museo Kiasma ja Musiikkitalo tuovat Elmoon asiakkaita. Museo- ja konserttikävijät tulevat lasilliselle tai ruokailemaan.

Elmon juomavalikoimasta löytyy hanaoluiden lisäksi kotimaisia pienpanimotuotteita ja laadukas viskivalikoima. Viinin ja siiderin ystäville on oma kattava listansa.

”Ykköstuote juomissamme on litran tuoppi olutta. Hinta ei ole olutvalinnoissa kuitenkaan määräävässä roolissa. Asiakkaat oat valmiita maksamaan hyvin tehdystä erikoisoluesta. Meiltä haetaan elämyksiä.”

Mr. Elmo ideoi ja palvelee

Mister Elmon rooli istuu Jyrki Määttäselle edelleen hyvin. Hän pulppuaa uusia ideoita, joista parhaat otetaan ravintolassa käyttöön nopealla aikataululla. ”Joskus herään yöllä siihen, että uusi idea on tullut taas mieleeni. Kun joku hyvä idea tulee, se toteutetaan. Vain mielikuvitus on rajana erilaisten teemojen ja tapahtumien toteutuksessa.”

Määttäsellä on vahva halua kuunnella ja toteuttaa Elmon asiakaskunnan toiveita. Niidenkään kanssa ei turhia aikailla. ”Jos tänään toivotaan jotakin uutta ruokalistalle, se tuodaan sinne viimeistään ensi viikolla. Näin toimme listalle esimerkiksi tattirisoton.”

Jyrki Määttänen pitää vahvuutenaan sitä, että hän tulee hyvin juttuun eri-ikäisten ihmisten kanssa. Tavoitteena on olla kaikille asiakkaille helposti lähestyttävä, palveleva Elmo. ”En pidä asiakkaita vain asiakkaina, vaan tuttuina, jotka voin ottaa vaikka Facebook-kaveriksikin.”

Pilke silmäkulmassa somessa

Määttänen tunnustaa olevansa Elmon some-velho, joka huolehtii ravintolan näkyvyydestä sosiaalisen median kanavissa. Facebook ja Instagram ovat niistä tärkeimmät. Päivityksiä julkaistaan keskimäärin 8-15 viikossa. ”Somessa puhun asiat suoraan, mutta pilke silmäkulmassa. En kaihda hurttia huumoriakaan.”

Määttänen kertoo olevansa varsin tyytyväinen Elmon näkyvyyteen ja suosioon somessa, mutta tavoitteena on silti tehdä asiat vieläkin paremmin. Työn alla on parhaillaan digitaalisen median ammattitutkinto. ”Haluan syventää osaamistani, sillä some on Elmolle suurin markkinointiväylä.”

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 4/18.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Tero Honkaniemi

Jaa sisältöä: