Ajankohtaista

Uutishuone

Kartanokotiruokaa ja tapahtumia

01.06.2017 | Kuukauden kasvo

Vanhankylän Kartano on ollut osa Tuusulanjärven rantamaisemaa 1600-luvulta lähtien. Historiaa huokuva, vireä aateliskartano haluaa monipuolisella tapahtumatarjonnallaan olla alueen asukkaiden ja matkailijoiden olohuone, jonne voi tulla viihtymään ympäri vuoden.

Lounasaika on pian päättymässä järvenpääläisessä Vanhankylän Kartanossa. Kartanon ruokasalissa vallitsee levollinen tunnelma. Pienet seurueet nauttivat pöydissä lounastaan. Ikkunoista avautuu upeat näkymät Tuusulanjärvelle ja ympäröivään luontoon. Näissä samoissa maisemissa Vanhankylän Kartano on sijainnut jo 1600-luvulta lähtien, jolloin kartanon omisti ansioistaan 30-vuotisessa sodassa aateloitu Nils Ståhlhana.

Ståhlhanan suku vaikutti kartanolla 1800-luvulle asti. Sen jälkeen sillä on ollut useita omistajia. 1850-luvun puolivälissä kartano eli kukoistuskauttaan. Tilalla työskenteli yli 500 ihmistä, lisäksi siellä oli 250 lehmää ja 50 hevosta. Nykyinen päärakennus rakennettiin vuonna 1852.

Vuosien varrella kartanon kunto pääsi rapistumaan. Päärakennus palveli pitkään muun muassa retkeilymajana. Museoviraston suojeleman kartanon mittavat remontit aloitettiin 2010-luvulla. Vuodesta 2015 lähtien Vanhankylän Kartanon toiminnasta on vastannut Luovat Palvelut Oy, jonka järvenpääläiselle toimitusjohtajalle Lauri Ollarille on kunnia-asia nostaa historiaa huokuva kartanoalue sille kuuluvaan arvoonsa.

”Meillä on kunnianhimoinen tavoite saada kartano alueineen uudelleen eloon. Haluamme, että tämä on järvenpääläisille, muille seudun asukkaille ja matkailijoille vireä olohuone, jonne on mukava tulla viettämään aikaa erilaisiin tapahtumiin. Missiomme on kehittää Vanhankylän Kartanosta elinvoimainen virkistys- ja matkailualue, josta koko Keski-Uusimaa voi olla ylpeä”, Ollari kertoo.

Kiitosta tapahtumatarjonnasta

Lauri Ollari ja vuonna 1988 perustettu Luovat Palvelut Oy ovat tapahtumatuotannon konkareita, joten tapahtumilla on Vanhankylän Kartanon nykyisessä toiminnassa iso rooli. Alkukesän suuria satsauksia ovat Kartanon mailla käytävät triathlon-kisat sekä omat 2-vuotissynttärit.

Perhejuhannus jo alkuillasta sytytettävine kokkoineen on perinteisesti houkutellut paikalle tuhansittain väkeä. Heti seuraavalla viikolla Järvenpää ja Vanhankylänniemi toimivat 40-vuotisjuhlavuottaan viettävän Puistobluesin näyttämönä. Pääkonsertin viralliset etkot ja jatkot pidetään Vanhankylän Kartanossa.

Vanhankylän Kartano toi kesällä 2016 Järvenpäähän kaksi täysin uutta musiikkitapahtumaa, kun peräkkäisinä viikonloppuina järjestettiin suuren suosion saaneet Retrofest 1 ja Retrofest 2 –festivaalit. Tämän vuoden heinäkuussa on Retrofest kolmosen vuoro.

Ollarilla on jatkuvasti hihassaan uusia tapahtumaideoita. Tänä vuonna yksi sellainen on elokuun alussa järjestettävä kolmipäiväinen Rockabilly Rocks –festivaali. Ollari on festareista silmin nähden innoissaan.
”Tällaista ei ole Suomessa ennen järjestetty”, hän hehkuttaa.

Järvenpääläiset ja muut lähiseutujen asukkaat ovat ottaneet uudistuneen olohuoneensa vireän tapahtumatarjonnan innostuneesti vastaan. Uuden Vanhiksen väelle satelee kiitosta.

Konstailematonta kartanokotiruokaa

Vilkkaan tapahtumatarjonnan ohella Vanhankylän Kartanossa eletään myös tavallista arkea. Päivittäin avoinna oleva kartano toimii kahvilana ja ravintolana. Arkipäivisin tarjoillaan lounasta, viikonloppuisin brunssia. Kesäaikaan kartanon sisäpihalla palvelee terassi, jossa esimerkiksi Tuusulanjärveä ahkerasti kiertävät pyöräilijät piipahtavat juomatauollaan.

Ollarin mukaan kartanolla tarjoillaan konstailematonta kartanokotiruokaa, joka maistuu koko perheelle. Hintataso halutaan pitää sellaisena, että isokin perhe voi hyvillä mielin saapua nauttimaan sunnuntaibrunssiaan. Kaikki ruoat ja leivonnaiset valmistuvat kartanon omassa keittiössä.

Vanhankylän Kartano on suosittu paikka perhejuhlien järjestämiseen. Yritykset pitävät kartanolla muun muassa kokouksia ja henkilöstöpäiviä. Juhlia ja yksityistilaisuuksia järjestetään sekä päärakennuksen tunnelmallisissa saleissa että kartanon tiiliholvikellarissa. Kartanon pääsalin erikoisuuksiin kuuluvat 1800-luvulta peräisin olevat kattomaalaukset ja takka.

Karavaanareita ja kesäteatteria

Kartanon mailla sijaitsee myös matkailualue yöpymismökkeineen. Mökkejä on 18 ja niissä voi yöpyä 2-4 henkilöä. Vaunualueelle mahtuu noin sata matkailuautoa tai -vaunua kerrallaan. Majoittujien käytössä on huoltorakennus suihkuineen sekä tilauksesta lämpiävät rantasaunat. Kartanolla on oma uimaranta, lisäksi vierailijoita ilahduttavat alueen frisbeegolf-rata ja leikkikenttä.

”Olemme saaneet karavaanaripiireissä hyvän maineen. He ovat meille tärkeä asiakasryhmä. Yöpymismökkien kysyntäkin kasvaa koko ajan. Jopa järvenpääläiset ovat tulleet viettämään mökkiviikonloppuja”, Ollari kertoo.

Kartanon matkailupalvelut kiinnostavat myös kansainvälisiä matkailijoita. Vieraita tulee etenkin Saksasta ja Hollannista.

”Meillä on hyvä sijainti lähellä Helsinkiä. Tähän on helppo tulla pariksi yöksi ennen kuin matka jatkuu kohti pohjoista.”

Kevään mittaan Vanhankylän Kartano on tarjonnut uutena palveluna koululaisille järjestettäviä leirikouluja. Kaksipäiväisen leirikoulun ohjelmaan kuuluu esimerkiksi historiasuunnistus. Kesäiltoihin ja -viikonloppuihin tuo vipinää kartanon pihapiirissä sijaitseva Järvenpään kesäteatteri, jonka väliaikatarjoilusta Vanhankylän Kartano huolehtii.

Seuraavaksi uusitaan saunamaailma

Luovat Palvelut haluaa kehittää Vanhankylän palveluja ja toimintaa pitkäjänteisesti. Tällä hetkellä tapahtumia on suunniteltu jo vuoteen 2019 asti. Kartanon omistavan Järvenpään kaupungin kanssa tehty vuokrasopimus on viisivuotinen. Kehittämisideat suunnitellaan yhteistyössä kaupungin edustajien kanssa, kaupunki tekee niiden toteuttamista päätökset. Seuraava isompi satsaus on ympäri vuoden käytössä olevien rantasaunojen uusiminen. Kesäaikaan saunoja hyödyntävät muun muassa matkailijat, talviaikaan Tuusulanjärvi on suosittu avantouintipaikka.

Lauri Ollari haluaa touhuta kartanon isäntänä ja osallistua sen päivittäiseen toimintaan niin paljon kuin muilta töiltään ehtii. Idearikas ja seurallinen isäntä tykkää jutella asiakkaiden kanssa, muttei pelkää kiireen keskellä tarvittaessa tarttua siivousliinaankaan. Parasta työssä on se, etteivät päivät koskaan ole samanlaisia.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 5/17.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Tomi Setälä

Jaa sisältöä: