Ajankohtaista

Uutishuone

Lihan ja kalan alkuperä on pian pakko kertoa

03.01.2018

Tänä keväänä, jos Maa- ja metsätalousministeriön valmistelema asetus saa lainvoiman, joutuvat kaikki ravintolat, kahvilat, julkisen hallinnon keittiöt, Fast Food -ketjut, henkilöstöravintolat ja niin edelleen ilmoittamaan kirjallisesti tarjoamansa lihan tai kalan alkuperän ruokailijoille.

Ravintolaruoan raaka-aineiden alkuperän ilmoittaminen on ollut tähän asti vapaaehtoista. Maa- ja metsätalousministeriössä valmisteilla oleva muutos asetukseen elintarviketietojen antamisesta kuluttajalle velvoittaa ravintoloita ilmoittamaan asiakkailleen elintarvikkeen ainesosana käytetyn tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan ja kalan alkuperämaan. Ilmoitus tulee tehdä kirjallisesti eli käytännössä alkuperän tulee näkyä ruokalistalla.

Asetusmuutos ei koske lihajalosteiden (esimerkiksi makkara) ainesosana käytetyn lihan alkuperämaata. Lihajalosteiden alkuperämaan ilmoitus tullee pakolliseksi parin vuoden sisään.

Kalan osalta tulee ilmoittaa kalafileen ja muu kalan lihan sekä kuivatun, suolatun ja savustetun kalan pyyntialue tai alkuperämaa tai viljellyn kalan viljelymaa.

Asetusehdotus lähti Brysseliin tarkistettavaksi marraskuun alkupäivinä. Mikäli asetusehdotus läpäisee EU:n prosessin, se tulee Suomessa kansallisena asetuksena voimaan aikaisintaan vuoden 2018 alkupuolella. Muutaman kuukauden siirtymäajan jälkeen laki tulee voimaan eli viimeistään keväällä ravintoloilla tulee olla valmius kertoa lihan ja kalan alkuperä.

Tuleva laki on saanut vahvan kannatuksen kuluttajien puolelta. Kalan ja erityisesti lihan alkuperä halutaan tietää. Alkuperän ilmoittaminen lisää kuluttajan luottamusta ravintolaruokaa kohtaan. Sanomattakin on selvää, että lain myötä kotimaiset tuotteet saavat entistä tukevamman osuuden ravintoloiden ruokalautasilla.

Kaikkien asiakkaiden kohdalla tuleva laki ei muuta nykyisiä käytäntöjä. Esimerkiksi Fazer Food Services on vapaaehtoisesti ilmoittanut lihan ja kalan alkuperämaan 600 ravintolassaan jo vuodesta 2013 lähtien. Toisaalta ABC-liikennemyymälät ovat ottaneet tiikeriloikan ilmoittamalla käyttävänsä aina vain kotimaista lihaa. Esimerkkejä vastuullisesta avoimuudesta löytyy alalta kiitettävästi.

Tulevan lain käytännön toteutus ei ole keittiöille pikkujuttu. Alkuperätieto on helppo kirjata ruokalistalle, jos sen varmuudella tietää. Tieto löytyy luotettavasti aina meiltä tukkuliikkeestä. Imuroimme jokaisen lihan ja kalan alkuperätiedon Synkasta eli elintarviketeollisuuden ja kaupan tuotetietojärjestelmästä. Alkuperätieto on tallennettu nettitilausjärjestelmäämme.

Helpottaaksemme tiedon löytymistä, uusimme koko nettitilausjärjestelmämme – se valmistuu juuri sopivasti ennen lain voimaan tuloa.


Jaa sisältöä: