Ajankohtaista

Uutishuone

Mausteilla makua ruokaan

22.10.2020 | Ajankohtaista

Mausteiden käyttö on helppo tapa saada ruokaan lisää vivahdetta ja vähentää suolan tarvetta.

1) Mausteilla maailman ympäri

Mausteiden maailmassa matkustetaan ympäri maapalloa – suosittuja inspiraation lähteitä tällä hetkellä ovat Aasia, Lähi-itä, Intia ja Afrikka. Myös esimerkiksi tex-mex on ollut suosittua kuluttajien keskuudessa jo pitkään, ja siitä on syntynyt uusia konsepteja myös ravintolamaailmaan.

Mausteilla voidaan leikkiä loputtomiin. Samalla mausteella voi maustaa monta erilaista ruokaa, toisaalta samasta raaka-aineesta syntyy mausteita varioimalla mitä erilaisempia annoksia.

2) Mausteet nostavat annoksen arvoa

Mausteet ovat edullisin tapa nostaa ruoka-annoksen ja koko ruokailukokemuksen arvoa. Mausteiden osuus on vain 0,5–1 prosenttia annoksen kustannuksista ja kuitenkin ne tuovat korvaamattomia kokemuksia ruokailuun makujen, tuoksujen ja värien muodossa – kaikille aisteille.

3) Maustesekoitukset tarjoavat oikotien

Maustesekoitukset sopivat erinomaisesti vaikkapa grillatun ruoan maustamiseen. Seoksesta voi tehdä yksinkertaisesti ja helposti myös kastikkeen lisäämällä siihen oikeassa suhteessa vettä.

Erilaisten mausteseosten rinnalla pinnalla ovat selkeät, puhtaat maut.

4) Vähemmän suolaa, enemmän makua

Suolan määrää on helppo vähentää ja tarkkailla, kun käyttää suolattomia maustesekoituksia. Mausteiden voimakas käyttö vähentää suolan tarvetta.

5) Maistuvaa vegeruokaa

Kasvisruoissa mausteet, yrtit, hapot ja rasvat muodostavat yhtälön, josta syntyy maku. Kasviproteiinit vaativat maustamisen kannalta omanlaista osaamista, mausteita on käytettävä runsaammin ja makujen pitää olla runsaampia.

6) Vastuullisuutta arvostetaan

Vastuullisuus, raaka-aineiden alkuperä ja tuotannon läpinäkyvyys kiinnostavat kuluttajia. Maustevalmistajat vierailevat tuottajien luona, viljelijöitä tuetaan ja samalla taataan mausteiden laatu.

Maustetrendeistä kertoi Executive Chef Petteri Kanerva Santa Marialta.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 7/20. Lue Nova-lehteä täällä


Teksti: Taija Oksanen
Kuva: Kristian Ahlroth

Jaa sisältöä: