Ajankohtaista

Uutishuone

Meksikolaista kylätunnelmaa keskellä Helsinkiä

09.08.2019 | Kuukauden kasvo

Värikkäät kalusteet helsinkiläisen korttelin sisäpihalla kutsuvat meksikolaisen kylän mutkattomaan tunnelmaan. Nyt ollaan ravintola Santa Fén terassilla.

Ravintola Santa Fé terasseineen on ollut osa Helsingin keskustan katukuvaa lähes 30 vuotta. Menestysresepti on ollut alusta saakka sama, sillä sitä asiakkaat haluavat. Ravintolaan tullaan nauttimaan maukasta tex mex –ruokaa.

”Tarjoilemme sitä suomalaisella twistillä”, ravintoloitsija Henri Klimscheffskij kertoo. Käytännössä se tarkoittaa, että ruoassa saa olla sopivasti potkua, mutta se ei silti ole liian mausteista suomalaiseen makuun.

Santa Fén suosituimpia annoksia ovat fajitakset, burritot, nachot ja burgerit. Pari kertaa vuodessa uudistettavalla ruokalistalla pidetään aina mukana klassikkoannoksia, jotka ovat vuodesta toiseen yhtä suosittuja. Yksi klassikoista on savubarbequekastikkeen kera tarjoiltava härän ulkofileepihvi Pedro´s steak, joka on löytynyt listalta ravintolan avajaisvuodesta 1991 saakka.

”Kun uudistamme listaa, noin 80 prosenttia valikoimasta pidetään samana ja noin 20 prosenttia on jotakin uutta. Esimerkiksi suositut fajitakset ja burritot säilyvät listalta toiseen mukana” Klimscheffskij kuvailee.

Säästeliääseen uudistamislinjaan on hyvä ja perusteltu syy: Santa Féllä on paljon kanta-asiakkaita. He palaavat yhä uudestaan ravintolaan ja tilaavat suosikkiannoksensa.

”Teemme ruokaa laajalle asiakaskunnalle. Meillä käy kaikenlaisia ruokailijoita teini-ikäisistä seitsemänkymppisiin. Santa Fén vahvuus on se, että ravintolaan on aina helppo tulla. Kaikki tuntevat olonsa kotoisaksi. Voit tulla yhtä lailla puku päällä, farkuissa tai shortsit jalassa - pukeutumiskoodia ei ole”, kertoo toimitusjohtaja Jerry Hartman.

Kolmen naapurin kimppa

Santa Fén naapurustossa sijaitsevat ravintolat Grande Grill ja Pizzeria & Spagetteria Morrison´s. Koko kolmikko on Henri Klimscheffskijn omistuksessa ja siksi on luontevaa, että naapuruksilla on yhteinen, suuri kesäterassi. Se sijaitsee korttelin osittain katetulla sisäpihalla. Kolmella ravintolalla terasseineen on yhteensä 600 asiakaspaikkaa.

”Terassilla on yksi ruokalista, josta voi tilata kolmen eri ravintolan annoksia. Se on asiakkaille iso etu. Valittavissa on tex mexin lisäksi myös pizzaa, pastaa, pihvejä ja hampurilaisia”, Hartman mainitsee.

Kauniina kesäiltana sisäpihan terassi värikkäine pöytineen ja tuoleineen on kutsuva keidas, jonne ulkogrillistä kantautuva ruoan tuoksu houkuttelee tulijoita läheiseltä kadulta saakka. ”Terassimme on kuin meksikolainen kylä, jonne värikkäät valot ja kalusteet sekä musiikki luovat tunnelmaa” Klimscheffskij sanoo.

Katetulla terassilla sää suosii aina

Santa Fén terassi avautuu yleensä vapun aikaan ja se pidetään syksyllä avoinna niin pitkään kuin säät suosivat. Viileämmilläkin ilmoilla terassilla tarkenee, kun käyttöön otetaan sekä lämmittimet että huovat. Osittain katettu terassi tarjoaa suojaa myös sadesäillä.

”Sää kuin sää, Santa Fén terassilla kyllä pärjää. Parhaimmillaan se on silloin, kun lämpötila on +20 astetta ja terassilla käy kevyt tuulenvire”, Hartman kuvailee.

Ravintoloitsija Henri Klimscheffskijn mukaan kilpailu terassiasiakkaista on Helsingissä kovaa. Santa Fé pärjää kilpailussa kuitenkin omalla tyylillään ja palvelutarjonnallaan. ”Toista samanlaista terassia ei kaupungissa ole.”

Santa Fén terassille tullaan pääosin ruokailemaan, vaikkakin myös terassin kaksi baaria palvelevat. Terassimenun ykkösannos on kanafajitas. Terassilla on pöytiin tarjoilu, kuten sisällä ravintolassa.

Kesädrinkkien suosikkeja ovat aidoista mansikoista valmistettava mansikkamargarita ja raikas mojito. Myös viinit ja oluet maistuvat. Rosé- ja kuohuviini ovat nostamassa terassijuominakin suosiotaan.

Kolmekymppinen konsepti toimii

Asiakaskunta on terassilla pitkälti samanlaista kuin ravintolassa muutenkin vuoden mittaan, mutta kesäaikaan paikalla piipahtaa lisäksi tavallista enemmän matkailijoita. ”Heidät tuo paikalle kadulle asti kantautuva meksikolaismusiikki”, Klimscheffskij naurahtaa.

Hän kertoo, että terassilla esitettiin useiden vuosien ajan livemusiikkia. Siitä kuitenkin luovuttiin muutama vuosi sitten, koska bändille tarkoitettu tila vei terassilta niin paljon asiakaspaikkoja. Sisäpihan akustiikkakin asetti omat haasteensa: toisiin pöytiin musiikki kuului huonosti, toisiin taas liiankin kovaa.

Muutoin ravintoloitsijalla ei ole lähes kolmikymppisen Santa Fén varalle suuria muutossuunnitelmia. Hyvään ruokaan, mutkattomaan palveluun ja kotoisaan fiilikseen aiotaan luottaa myös jatkossa.

”Ei pyörää kannata uudestaan keksiä. Konsepti toimii”, Klimscheffskij vakuuttaa.

Kuvassa vasemmalta Henri Klimscheffskij ja Jerry Hartman.
Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 6/19.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Tomi Setälä

Jaa sisältöä: