Ajankohtaista

Uutishuone

Menestyksen reseptinä monipuolisuus

18.09.2018 | Kuukauden kasvo

25-vuotias perheyritys Rauman Hovi Oy on monipuolinen matkailu- ja ravintola-alan toimija, joka taitaa niin hotellin, lounasravintolan, perhejuhlien kuin ydinvoimalankin ruokapalvelut.

Tarvitaan lujasti töitä, sinnikkyyttä, rohkeutta ottaa riskejä sekä tietysti onnistumisiakin. Näin summaa reseptiä menestymiseen raumalainen matkailu- ja ravintola-alan yrittäjä Juhani Ignatius, jonka 1990-luvun alkupuolella perustama perheyritys Rauman Hovi Oy juhlisti viime vuonna jo 25. toimintavuottaan.

”Aloitimme pahimpaan lama-aikaan. Sen jälkeen toimintaa on pikkuhiljaa laajennettu”, Ignatius kertoo.

Kaikki alkoi hotelli Kalliohovista, joka siirtyi Ignatiuksen omistukseen edellisen yrittäjän konkurssipesältä vuodenvaihteessa 1992-1993. Vuosituhannen vaihteessa Kalliohovin rinnalle saatiin myös toinen hotelli Raumanlinna. Hotellit ovat Rauman Hoville edelleen toiminnan vahva kivijalka, joka tuo ison siivun yrityksen liikevaihdosta.

”Hotellipalveluiden kysyntä on suurinta arkisin maanantaista torstaihin, sillä valtaosa hotelliemme asiakkaista on liikematkailijoita. Varsinkin kesäaikaan Rauma on myös vapaa-ajan matkailijoiden suosiossa, kun Raumanmeren juhannus, Pitsiviikko, Rauma Blues ja muut tapahtumat tuovat kaupunkiin kävijöitä,” kertoo toimitusjohtaja Anne Ignatius-Helander.

Rauman Hovi laajenee Poriin

Rauman Hovin hotellitoiminta laajenee pian myös Poriin, sillä Scandic-hotelliketju myi yritykselle kesäkuussa omistamansa Porin Cumulus-hotellin. Liiketoimintakauppa toteutuu lokakuun alussa. Ignatius-Helanderin mukaan laajentuminen Poriin on Rauman Hoville pitkään harkittu siirto.

”Porin alueen kehitysnäkymät luovat pohjaa positiiviselle tulevaisuudelle. Molempien toimintakaupunkiemme sijainti mahdollistaa hyvää yhteistyötä niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Ostamamme hotellin uudeksi nimeksi tulee Hotel Bepop”, Ignatius-Helander kertoo.

Kokousvieras kaipaa keveyttä

Hotellibisneksen ohella Rauman Hovi on pitkäaikainen toimija ravintola-alalla. Hotelli Kalliohovin yhteydessä toimii Ravintola Kapteeninhuone, joka palvelee sekä hotelliasiakkaita että muita ruokailijoita. Arkipäivisin on tarjolla lounaslista, muina aikoina keskitytään à la carte -listan antimiin. Hotellin kokoustiloja hyödyntävät yritysasiakkaat.

Runsaasti kokous- ja neuvottelutiloja on myös Ravintola Byssassa, joka on Rauman Kaivopuiston Teknologiatalo Sytyttimessä toimiva monipuolinen lounasravintola. Usein kokousvieraat nauttivatkin Byssan lounaasta, mutta lisäksi toivotaan erilaisia kokoustarjoiluja. Ne ovat Ignatius-Helanderin mukaan viime vuosina muuttuneet kevyempään suuntaan.

”Nyt toivotaan viinereiden sijaan hedelmiä, voileipiä ja pieniä, helposti syötäviä suupaloja”, hän kertoo.

Ruokapalveluita Olkiluodon ydinvoimalaan

Rauman Hovissa työskentelee 85 työntekijää, sesonkiaikoina hieman keskimääräistä enemmän. Toimitusjohtaja Anne Ignatius-Helander on yrityksen perustajan ja omistajan Juhani Ignatiuksen sisar. Myös Juhanin vaimo ja pojat ovat perheyrityksen palveluksessa.

”Yritys on ollut meille elämäntehtävä. Oma roolini yrityksessä on tällä hetkellä toimia hallituksen puheenjohtajana ja joka paikan puuhamiehenä”, Juhani Ignatius sanoo.

Anne Ignatius-Helander kuvailee Rauman Hovin henkilökuntaa moniosaajiksi, jotka voivat tehdä joustavasti töitä yrityksen eri toimipisteissä. Työntekijälle se tarjoaa vaihtelua tehtäviin ja yritykselle ketteryyttä toimintaan. Iso siivu henkilöstöresursseista tarvitaan Olkiluodon ydinvoimalaan, jonka henkilöstöravintolan ja edustustarjoilujen ruokapalveluista Rauman Hovi huolehtii.

”Olkiluoto 3 -ydinvoimalan ruokapalveluista olemme huolehtineet koko rakennushankkeen ajan. Viime vuonna kokonaisuuteen tulvat mukaan myös Olkiluoto 1 ja 2”, Juhani Ignatius kertoo.

”Oli meiltä iso strateginen päätös hakea sinne yhteistyökumppaniksi. Olimme tyytyväisiä, kun tulimme valituksi. Tavoitteemme on jatkuvasti kehittää lounasravintolan palvelua, jotta ruokahetki olisi työntekijöille päivän kohokohta”, Anne Ignatius-Helander kuvailee.

Juhlatilat täydentävät palvelutarjontaa

Rauman Hovin palvelutarjontaa täydentävät juhlatilat Juhlahovi ja Johtola, jotka toimivat tilausravintoloina yritysten ja yksityishenkilöiden juhlissa ja tapahtumissa. Aikaisemmin edustusasuntona toiminut Johtola siirtyi Rauman Hovin omistukseen kesällä 2017.

”Johtolan tilat ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Olemme järjestäneet siellä jonkin verran myös avoimia yleisötilaisuuksia, kuten buffetruokailua pääsiäisenä ja äitienpäivänä”, Ignatius-Helander toteaa.

Rauman Hovin myynti- ja markkinointiorganisaationa toimii vuonna 2011 perustettu Hovi Sales. Sen tarkoitus on helpottaa yritys- ja yksityisasiakkaita tilaisuuksien varaamisessa. Tilaisuuden toteutus ja tarjoilut räätälöidään asiakkaan toiveiden mukaisesti.

Muutakin kuin tavarantoimitusta

Samanlainen pitkäaikainen kumppanuus kuvaa myös Rauman Hovin ja Meira Novan asiakassuhdetta, jolla on mittaa jo 18 vuotta. ”Yhteistyömme on ollut hyvin hedelmällistä. Arvostamme toimivia henkilösuhteita”, Juhani Ignatius sanoo.

Samaa painottaa Anne Ignatius-Helander: ”Tavaraa voi osta mistä tahansa, mutta suhdetoiminta on se, mikä ratkaisee. Yhteistyömme Meira Novan kanssa on ollut muutakin kuin tavarantoimitusta. Olemme tarvittaessa saaneet apua ja neuvoja erilaisiin tilanteisiin. Myös toimitusten oikea-aikaisuus ja oikeellisuus on ollut meille tietysti tärkeää.”

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 7/18.

Klikkaa tästä Nova-lehteen!


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Robert Seger

Jaa sisältöä: