Ajankohtaista

Uutishuone

Miten veitsi valitaan?

08.08.2017 | Novalainen vastaa

Mistä tunnistaa sopivan veitsen?

Monilla kokeilla on omat, henkilökohtaiset veitset, jotka on valittu omien käyttövaatimusten mukaan. Hyvän veitsen kahva on omaan käteen sopiva, terän kiinnitys kahvaan on asianmukaisesti toteutettu ja veitsen terä on terävä. Kahvan ja terän tulee olla tasapanossa toisiinsa nähden, jotta työskentely olisi sujuvaa. Lisäksi on huomioitava, että valitaan oikea veitsi siihen työhön, jota on tekemässä.

Millaisia käyttötarkoituksia eri veitsillä on?

Meira Novalla on myynnissä muun muassa Arcosin, Fiskarsin, Globalin, Macin, Thermo Hauserin ja Victorinoxin tuotteita. Veitsiä on kaikkiin käyttötarkoituksiin. Sileäteräiset veitset sopivat moneen käyttöön. Sileällä terällä leikkauspinnasta saadaan sileä ja leikattavan raaka-aineen solukko pysyy mahdollisimman ehjänä. Näin raaka-aineen mehut säilyvät tuotteessa ja ruoka pysyy mehevänä. Ovaalihionta vähentää leikkuun aiheuttamaa kitkaa, lisäksi siivut irtoavat terästä helposti.

Sahateräiset veitset sopivat leipien ja muiden rakeisten elintarvikkeiden leikkaamiseen. Esimerkiksi rapeapintainen leipä ja sitkeät raaka-aineet leikkaantuvat niillä hyvin. Lyhytteräisiä veitsiä valmistetaan niin sileä- kuin sahateräisinäkin. Lyhyet veitset on tarkoitettu tarkkuutta vaativiin työvaiheisiin, esimerkiksi kasvisten ja hedelmien käsittely sujuu niillä hyvin. Kuorimaveitset ovat perunoiden ja juuresten kuorimiseen sopivia veitsiä. Kokkiveitsi on ammattikokin sileäteräinen monikäyttöveitsi, jonka terä on melko jäykkä ja leveä. Leikatessa terä nojaa koukistetun keskisormen niveleen ehkäisten leikkuuhaavojen syntymistä ja mahdollistaen erittäin nopean työskentelyn. Veitsen terä tekee keinuvaa liikettä leikkuualustaa vasten. Fileerausveitsi on joustava, sileäteräinen veitsi. Pitkä terä sopii suurten kalojen ja lyhyempi terä pienempien kalojen käsittelyyn. Joustava ja kapea terä mahdollistaa tarkan fileoinnin, kun taas vähemmän joustava sopii esimerkiksi lihan kalvojen poistamiseen.

Lihaveitset on jaoteltu käyttötarkoituksen mukaan. Esimerkiksi paloitteluveitsi on nimensä mukaisesti tarkoitettu lihan paloitteluun, bounerin terä on kaareva ja sillä sujuu lihan erotteleminen luista. Valitse sopivan pituinen terä käsiteltävän tuotteen koon mukaan. Meira Novan käyttötavaraosasto kertoo mielellään lisää näistä sekä muista valikoimassa olevista veitsistä!

Miten veitset pestään ja säilytetään?

Suositus on, että veitset pestään käsin käsiastianpesuaineella heti käytön jälkeen, huuhdellaan ja kuivataan huolellisesti. Puukahvaisten veitsien kahva tulee öljytä ajoittain halkeamisen ehkäisemiseksi. Veitsiä ei kannata säilyttää vetolaatikossa, sillä muut työvälineet ja veitset saattavat vahingoittaa teriä.  Veitsimagneetti ja -tukki ovat hyviä säilytyspaikkoja.

Kuinka usein veitsiä kannattaa teroittaa?

Veitsi pysyy hyvänä, kun terä teroitetaan säännöllisesti valmistajan suosittelemalla teroitusmenetelmällä. Terä teroitetaan koko pituudeltaan, muuten terän malli muuttuu ja siihen voi jopa syntyä kuoppa. Teroitusvälin pituus riippuu siitä, mitä veitsellä on leikattu ja miten paljon ja millä alustalla sitä on käytetty. Meira Novalta saa esimerkiksi timanttiteroituspuikkoja, roll sharp- ja haloteroittimia.

Heidi Mikkonen
Ryhmäpäällikkö
Meira Nova Oy


Jaa sisältöä: