Ajankohtaista

Uutishuone

Monipuolisen parsan sesonki on nyt

10.04.2019 | Ajankohtaista

Parsan sesonki käynnistyy huhtikuussa ja jatkuu aina kesälle saakka. Yksinkertaisimmillaan kevään herkku maistuu kastikkeen kanssa.

Parsat ovat nuoria kasvin versoja, jotka saavat makunsa ja mehevyytensä monivuotisesta juurakosta. Pohjoismaissa tankoparsaa on viljelty 1700-luvulta ja muinaisessa Egyptissä sitä on viljelty jo yli 5 000 vuotta sitten. Viljelytapa vaikuttaa parsan väriin, kokoon ja makuun. Vihreä parsa kasvaa maanpinnalla hieman valkoista hennompana ja voimakkaamman makuisemmaksi, mehukkaampi valkoinen parsa kasvaa mullan alla.

Meira Novalla parsan sesonki alkaa perulaisella parsalla huhtikuussa ja jatkuu Välimeren maiden ja Hollannin parsalla aina kesäkuulle asti. Valikoimassa on sekä vihreää että valkoista parsaa.

Heti tarjoiltavaksi

Paras tapa on valmistaa parsa heti tarjoiltavaksi. Jos kasvista joudutaan säilyttämään, kannattaa se käsitellä käyttövalmiiksi ja säilyttää jääkaapissa kosteaan talouspaperiin tai liinaan käärittynä, erillään voimakkaista tuoksuista.

Ensimmäiseksi kannattaa poistaa kuminauha parsanipun ympäriltä, sillä varret alkavat pehmetä kuminauhan alta. Parsan kovan kannan saa katkeamaan oikeasta kohdasta taittamalla. Vihreää parsaa ei tarvitse välttämättä kuoria, vain jos varsi tuntuu kovalta ja puiselta, ja sille riittää 1-3 minuutin ryöppäys. Valkoinen parsa kuoritaan aina ja sitä keitetään 3-6 minuuttia. Parsa jäähdytetään nopeasti, jotta lopputulos ei ole vetinen.

Kastikkeella tai grillaten

Yksinkertaisimmillaan parsa tarjoillaan keitettynä kastikkeen kera. Rasvaisen kastikkeen kuten hollandaise- ja bearnaisekastikkeen lisäksi parsalle sopii kevyt, hapokas ja yrttinen tomaattikastike. Ohella voi tarjoilla muita sesongin kasviksia. Parsa on myös mainio kaveri pihville.

Marinointi öljy-sitrusmarinadissa ja grillaus on helppo tapa valmistaa parsa. Valkoinen parsa kaipaa esivalmisteluna ryöppäyksen, mutta vihreän parsan voi laittaa suoraan grilliin. Yhtä lailla parsan voi paahtaa uunissa esimerkiksi pähkinävoilla siveltynä.

Yrteistä parsan kaveriksi sopivat hyvin timjami, rakuuna, kirveli ja korianteri. Kylmänä parsa sopii tarjoiltavaksi perunasalaatissa tai raikkaiden, hapankermapohjaisten dippien kanssa.

Parsan kannoista ja kuorista kannattaa keittää parsaliemi, joka on oiva pohja niin parsa- kuin muihin keittoihin. Liemi sopii parsan ryöppäykseen vettä paremmin.


Teksti: Taija Oksanen

Jaa sisältöä: