Ajankohtaista

Uutishuone

Pakasteet tuovat keittiöön joustavuutta

27.01.2020 | Novalainen vastaa

Pakasteiden käyttö on joustavaa ja niiden avulla voi minimoida hävikkiä. Sulatusohjeet ja parasta ennen -päiväykset on kuitenkin hyvä tarkistaa.

Mitä etua on pakasteiden käytöstä?

Pakastetuotteita käytettäessä hävikin hallinta helpottuu, kun tuotteita voi sulattaa juuri tarpeen mukaan. Koska pakasteiden säilyvyysajat ovat pitkiä, voi niitä pitää varastossa tuoretuotteita enemmän. Pakasteiden käyttö tuo joustavuutta myös yllättävän kysyntäpiikin tullessa, kun pakastimesta voi nopeasti sulattaa tuotteita käytettäväksi.

Teollisuuden käyttämät nopeat pakastusmenetelmät varmistavat, että tuotteen laatu pysyy hyvänä pakastamisen aikana. Näin ollen pakastettu tuote on yhtä laadukas kuin tuore, kuitenkin sillä erolla että sitä ei voi pakastaa uudelleen.


Mitä kannattaa keittiössä huomioida käytettäessä pakasteita?

On tärkeää tarkistaa tuotteen pakkauksesta sulatusohjeet, sillä eri tuotteiden sulattamiseen on omat niksinsä. Jotkut tuotteet esimerkiksi pitää sulattaa hitaasti kylmiössä, kun jotkut taas käytetään jäisinä. Sulatusohjeiden noudattaminen varmistaa, että tuote pysyy mahdollisimman hyvälaatuisena käyttöön saakka.

Kannattaa myös muistaa, että sulatettu tuote pitää käyttää mahdollisimman pian. Sulanutta tuotetta ei myöskään saa pakastaa uudelleen.

Kuorman saapuessa toimipisteeseen pakastetuotteet on vietävä heti pakastimeen, jotta kylmäketju pysyisi katkeamattomana. Tuotteiden laadun säilymistä hyvänä ei voida taata, jos tuote pääsee lämpenemään.


Kuinka pitkään pakasteet säilyvät pakastimessa?

Vaikka pakasteet säilyvät pitkään, eivät nekään ole ikuisia. Kannattaa aina tarkistaa parasta ennen -päiväykset pakkauksista. Pitkään pakastimessa olleet tuotteet voivat menettää väriään, niiden aromit voivat väljentyä ja aistinvarainen laatu saattaa muutenkin heikentyä. On siis hyvä huolehtia, että pakastimen tuotteet käytetään vanhimmasta uusimpaan.

Eri tuotteilla on hyvin eri pituisia säilyvyysaikoja. Esimerkiksi raaka maksa säilyy maksimissaan neljä kuukautta valmistuksesta, kun taas joissakin tuotteissa päiväykset voivat olla jopa kahden vuoden päähän.


Miksi kausituotteet kannattaa tilata hyvissä ajoin?

Sesonkituotteet ovat usein sellaisia, että kaikki haluavat niitä samaan aikaan. Näin ollen tuotteita kannattaa tilata jo hyvissä ajoin pakastimeen, jotta saatavuus varmistuisi.

Valmistajat pyrkivät tekemään tuotteita juuri oikean määrän, jotta ne eivät loppuisi kesken eikä niitä toisaalta jäisi yli hävikkiin. Kun sesonki on ohi, seuraava myyntihetki tuotteille saattaa olla vasta vuoden kuluttua.

Onkin tärkeää toimittaa oman menekin ennakkoarviot ajoissa, jotta tuotteita voidaan valmistaa sopiva määrä kuhunkin sesonkiin.

Kati Pessala, hankintapäällikkö (kuvassa vasemmalla)
Johanna Rajasaari, hankintapäällikkö
Meira Nova Oy


Jaa sisältöä: