Ajankohtaista

Uutishuone

Suburritos menestyy tuoreudella

15.03.2018 | Kuukauden kasvo

Meksikolainen ravintola Suburritos keskittyy ruoan laatuun ja asiakaspalveluun.

Meksikolaista ruokaa tarjoava Suburritos avasi ovensa reilu kolme vuotta sitten Helsingissä, kauppakeskus Forumin Kukontorilla. Yhden sivun menu on kasvanut pikkuhiljaa laajemmaksi a la carte -listan ja lounasaikaan tarjottavan tortilla & taco -buffetin myötä. Lounasasiakkaat kiittävät buffetin tuomaa vaihtoehtojen laajuutta, pöydästä löytyy syötävää isollekin porukalle ja erilaisille erityisruokavalioille. Reilun vuoden Suburritos on tarjonnut myös catering-palvelua, mikä useimmiten on tortilla & taco -buffet. Suburritoksen asiakaskunta on laaja, ruoka maistuu kaikille vauvasta vaariin.

Perinteistä ja modernia meksikolaista keittiötä

Suburritoksen omistaja kertoo, että ravintolalla on mennyt ensimmäisestä päivästä lähtien hyvin.

”Minulla ei ollut kokemusta ravintolan pyörittämisestä, mutta tiesin että menestys edellyttää kahta asiaa: Hyvä, tuore ruoka ja asiakaspalvelu – ja näin olemme toimineet. Olemme kuunnelleet asiakkaita, keränneet palautetta ja kehittäneet ruokaa ja palvelua. 60–70 prosenttia asiakkaista on vakioasiakkaita. Asiakkaista onkin tullut ravintolan työntekijöille läheisiä ja ajatuksia vaihdetaan paljon.”

Suburritoksen ruokalistalla on tacot, burritot, enchiladat ja quesidillat, joihin voi valita kana-, liha-, kala/katkarapu- tai kasvistäytteen. Annoksiin kuuluu vaihdellen papuja, salsaa, guacamolea, nachoja ja kasviksia.

A la carte -lista sisältää monipuolisia annoksia alkupalojen Fruit Fiesta -salaatista ja kevyesti grillatuista katkaravuista pääruokien burrito ja nacho comboihin sekä talon erikoisuuteen – talon maustesekoituksessa marinoitua kanaa ja naudanlihapihvi, grillattuna tuoreen paprikan, ananaksen ja tomaatin kanssa, tarjoiltuna tacopedillä guacamolen ja chilivalkosipulikastikkeen kera.

”Meksikolainen ruoka on erilaista eri osissa Meksikoa, valmistustavat vaihtelevat, vaikka tietyt perusasiat pysyvätkin samoina. Meillä yhdistellään perinteistä ja modernia meksikolaista keittiötä, samalla tietysti pidetään mielessä markkinat. Esimerkiksi salsoja meillä on viittä erilaista, mietoa ja tulisempia, perinteistä salsaa, jossa raaka-aineet pilkotaan rouheammin sekä habanero-salsaa.”

Yksi parhaiten myyvistä ravintolan annoksista on suomalaisten pihvinälkää ruokkimaan kehitetty pihviburrito. Ulkofile maustetaan hyvin, pilkotaan ja tarjoillaan burritossa salaatin, guacamolen, salsan ja tuoreiden kasvisten kanssa.

Kansainvälinen matkaaja

Ravintolan omistaja päätyi ravintola-alalle rakkaudesta ruokaan ja halusta toimia yrittäjänä. Opiskellessaan ekonomiksi Kyproksella hän tapasi tulevan vaimonsa ja pariskunta päätyi Suomeen.

”Opiskelijana Kyproksella työskentelin erilaisissa keittiöissä ja baareissa. Oman alan töitä ei Suomesta kuitenkaan löytynyt ja lähdimme töiden perässä Irlantiin Dubliniin, jossa perheemme kasvoi kaksosilla.”

Dublinissa perhe ehti asua yhdeksän vuotta ja siellä tuleva ravintoloitsija vietti paljon aikaa meksikolaista ravintolaa pyörittävän hyvän ystävänsä kanssa. Oman työnsä ohessa hän osallistui ravintolan töihin.

”Tutustuin ravintolan kahteen kokkiin ja opin heiltä paljon meksikolaisesta ruoasta. Erilaiset taustat ovat rikkautta, esimerkiksi Suburritoksessa on tällä hetkellä hyvin kansainvälinen joukko meksikolaisen ruoan ääressä. Paras kokki on sellainen, joka todella tuntee ja osaa ruoan, oli tausta mikä tahansa.”

Perhe palasi Suomeen nelisen vuotta sitten ja tutki Helsingin muuttunutta ravintolamaailmaa oma ravintola mielessään.

”Meksikolainen ruoka oli suosittua ja totesin, että hyvästä, tuoreesta ruoasta ollaan valmiita maksamaan. Helsinki oli 10 vuodessa muuttunut globaalimmaksi ja kosmopoliittisemmaksi, pizza- ja kebabravintoloiden rinnalle oli tullut paljon erilaisia keittiöitä. Ihmiset haluavat kokeilla uutta ja se onkin elinehto pienille ravintoloille, kuten Suburritos.”

Mausteiden harmoniaa

Ravintolan omistaja harrastaa kotonaan yrttien, kuten korianterin, kasvatusta ja omat maustesekoitukset purkeissaan koristavat keittiötä.

”Olen aina suhtautunut intohimoisesti ruokaan ja harrastanut ruoanlaittoa kokeillen eri raaka-aineita ja kehitellen uusia makuja. Muiden tekemää ruokaa syödessä tutkin annosta, miten se on valmistettu – aina voi oppia uutta.”

Suburritoksen omassa maustesekoituksessa on 13 eri maustetta. Mausteiden tulee olla tasapainossa, eikä tulisuus saa peittää alleen muita makuja.

”Esimerkiksi Habanerosalsassamme tunnet tulisuuden, mutta maistat myös habaneron.”

Ravintoloitsijan oma lempiruoka on tacot. ”Tacoja voi syödä eri täytteillä vaikka joka päivä ja täytteeksi voi laittaa mitä tahansa. Tacot voivat olla ateria, välipala tai aamupala!”

Kiireettä kohti uutta ravintolaa

40-paikkainen Suburritos pyörii tällä hetkellä kolmen kokin, kahden tarjoilijan ja yhden apulaisen sekä harjoittelijoiden voimin. Omistaja johtaa ravintolaa ja auttaa siinä missä tarvitaan. Kaikki osallistuvat uuden suunnitteluun, kokeilu ja testaus tehdään yhdessä. Ravintolan omistaja on valmis laajentamaan ja etsii tilaa toiselle Suburritokselle.

”Tiedän, että konsepti toimii, mutta en halua kiirehtiä. Tärkeintä on pitää kiinni menestystekijöistämme. On hienoa tehdä asiakkaille ruokaa, jota he rakastavat ja nähdä kuinka asiakkaat palaavat.”

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 2/18.


Teksti: Taija Oksanen
Kuva: Tero Honkaniemi

Jaa sisältöä: