Ajankohtaista

Uutishuone

Syksyn luomuja

29.09.2016 | Ajankohtaista

Kiinnostavia poimintoja syksyyn Meira Novan hedelmien ja vihannesten valikoimasta. Saatavilla juuri nyt.

253462 Hokkaido eli japanilainen talvikurpitsa 

Nimi talvikurpitsa tulee siitä että hokkaido-kurpitsat korjataan mahdollisimman myöhään syksyllä, jotta hedelmälihan maku olisi mahdollisimman makea ja suojaava kuori on ehtinyt kehittyä.

Korjuun jälkeen kurpitsaa säilötään huoneenlämmössä 2-4 kuukautta, jotta se olisi mahdollisimman kypsä ja maukas. Hokkaido-kurpitsassa on vähemmän nestettä kuin muissa kurpitsoissa ja maku on hyvin intensiivinen. Hokkaido on hyvin kivennäisainepitoinen kurpitsa. Hokkaidoa saadaan lähes ympärivuotisesti ja se soveltuu hyvin sosekeittoihin ja paahdettavaksi muiden kasvisten kanssa uunissa sekä piirakantäytteeksi. Myös siemenet ovat käyttökelpoisia kuivatuksen jälkeen.
 

253461 Butternuts eli myskikurpitsa

Kurpitsa on saanut nimensä voimakkaan värisestä hedelmälihastaan, pähkinäisestä ja lempeän samettisesta maustaan. Butternuts muistuttaa ulkoiselta muodoltaan päärynää ja sen kuoren väritys on kermanvaalea. Butternuts-kurpitsan maku tulee parhaiten esille kun sen paahtaa uunissa ja maustaa yrteillä mutta se soveltuu erinomaisesti myös sosekeittoihin ja muhennoksiin. Kannattaa käyttää myös siemenet, jotka ovat herkullisia paahdettuina tai leipätaikinassa. Butternuts-kurpitsaa saa ympärivuotisesti Espanjasta ja Välimeren maista.
 

253448 Inkivääri

Inkivääri on kotoisin Aasiasta ja sitä on viljelty satoja vuosia. Se on ruohokasvi, jonka maavarressa on nystyräisiä mukuloita. Inkivääriä käytetään mausteena ja luontaislääkkeenä, sillä hoidetaan niin flunssan ensioireita kuin vatsavaivojakin. Inkiväärissä on etsyymejä jotka tuhoavat elimistöstä haitallisia bakteereja ja puhdistavat ja parantavat suoliston toimintaa. Parantavien ominaisuutensa lisäksi tuoreen inkiväärin maku on erinomainen syksyisissä keitoissa ja mausteisissa ruuissa.

Inkivääriä saadaan ympärivuotisesti Kiinasta ja Etelä-Amerikasta.
 

253460 Kurkuma

Kurkuma kuuluu inkiväärikasveihin ja kasvin juurimukuloista saadaan maustetta nimeltä kurkuma.

Kurkuma sisältää kurkumiini-nimistä entsyymiä, jonka uskotaan auttavan moniin erilaisiin tulehduksiin ja suolistovaivoihin. Kurkumaa saadaan lähes ympäri vuoden. Alkuperämaa saattaa vuoden aikana muuttua Aasiasta Etelä-Amerikkaan ja takaisin. Kurkuma on erinomainen mauste, jota voidaan käyttää tuoreena inkiväärin tapaan. Sitä voidaan myös pakastaa ja raastaa tarvittava määrä jäisestä tai kohmeisesta palasta.


Jaa sisältöä: