Ajankohtaista

Uutishuone

Talin keilahallilla kilpaillaan kaadoista

07.08.2018 | Kuukauden kasvo

Suomen suurin keilahalli on tunnettu etenkin kilpailutoiminnastaan, mutta sen 36 rataa palvelevat myös harrastajia, perheitä ja yritysryhmiä. Kahvia myydään yli 30 000 kupillista vuodessa.

Keilapallot kolahtavat rataan tasaisessa rytmissä. Radalla 16 tehdään kaato. Kaikki Talin keilahallin 36 rataa ovat käytössä, sillä tiistaiseen tapaan koolla ovat yli 60-vuotiaat veteraanikeilaajat.

”Hallilla käy tiistaiaamuisin yli 200 veteraanikeilaajaa. Tämä on heille liikunnallista ajanvietettä ja mahdollisuus ystävien tapaamiseen. Kilpaileminen ei ole kaikkein tärkeintä”, sanoo Talin keilahallin ravintolapäällikkö Toni Toivonen.

Vuonna 1973 Helsinkiin valmistunut Talin keilahalli on kooltaan Suomen suurin. Erityisesti kilpailutoimintaan keskittynyt halli on tunnettu myös kansainvälisesti. Siellä järjestetään vuosittain Euroopan tunnetuin keilakilpailu Brunswick Ballmaster Open. Tänä vuonna kilpailuun osallistui yli 500 keilaajaa yli 20 maasta.

”Ballmaster Openiin myimme yli 300 pääsylippua. Meillä on ainutlaatuinen katsomo, josta näkee hyvin koko hallin. Lisäksi kilpailu televisioidaan”, Toivonen kertoo.

Toinen iso vuosittainen tapahtuma Talissa on miesten ja naisten SM-liigan viikonloppu. Se kokoaa kaikki suomalaiset huippukeilaajat samaan aikaan samaan halliin.

”Keilailu on perinteisesti ollut vahva laji suomalaisille. Kilpailukokemus on yksi valttimme, sillä Suomessa on vahva kilpailukulttuuri. Kansainvälisissä kilpailuissa ovat viime vuosina olleet isosti nousussa Aasiasta tulevat keilaajat. Siellä suhtaudutaan keilaukseen tosi ammattimaisesti”, kertoo Toivonen, joka itsekin keilaa SM-liigassa.

Puolet käytöstä kilpailuja

Toivosen mukaan Talin keilahallissa riittää kävijöitä aamusta iltaan. Hallin käyttöaste on hyvä. Noin puolet käytöstä on erilaisia kilpailuja, mutta lisäksi halli palvelee säännöllisiä vakiokäyttäjiä, satunnaisempia harrastajia, koulutus- ja yritysryhmiä sekä perheitä.

”Perheiden suosiossa ovat etenkin synttäripaketit. Lisäksi tarjoamme heille perhepaketteja, johon kuuluu kaksi keilarataa, kengät ja kannullinen limua. Monista muista keilahalleista haluamme erottautua sillä, että meillä on perjantaisin valoisaa keilausta. Hohtokeilaukseen pääsee lauantaisin.”

Niille, jotka vasta haaveilevat keilailuharrastuksen aloittamisesta, Talin keilahalli järjestää säännöllisesti kursseja. Pidemmälle ehtineet voivat halutessaan käydä jatkokurssin.

Talin keilahallilla voi pelata myös biljardia, snookeria, dartsia ja pöytäjalkapalloa. Osa asiakkaista käy hallilla nimenomaan biljardin takia.

Yritykset kasvava kohderyhmä

Toivonen kertoo, että yritysasiakkaat ovat Talin keilahallille kasvava kohderyhmä. Yritysryhmillä keilaus on usein osa kokous- tai tyky-päivän ohjelmaa. Keilaamaan mahtuu kerralla 10-140 henkilön ryhmä. Käytössä on lisäksi kolme kokoustilaa sekä sauna.

”Keilailu on siitä hyvä laji, että se sopii yleensä kaikille eikä rajaa ketään pois”, Toivonen sanoo.

Tyky-päiviin on mahdollista liittää myös muita liikunnallisia lajeja Talin liikuntapuiston monipuolisesta tarjonnasta. Alueella on mahdollisuus harrastaa muun muassa tennistä, sulkapalloa, squashia, jalkapalloa, golfia ja ryhmäliikuntaa.

”Keilailukausi on aktiivisimmillaan syksystä kevääseen, mutta toukokuussa hiljenee. Yritysten kannattaa hyödyntää myös hiljaisempi kesäkausi. Keilailu on kesäpäivinäkin mainio laji, sillä se ei ole säistä riippuvainen. Ilmastoitu halli on miellyttävä kuumallakin kesäkelillä.”

Kahvia, keittoa ja koriruokaa

Kun nälkä tai jano yllättää kesken keilauksen, apu löytyy Ravintola Tali Cafésta. Tarjolla on arkisin keittolounas sekä juomia ja kahvilatuotteita. Iltaisin ja viikonloppuisin annoksia voi tilata a la carté -listalta.

”Eniten menee kahvia ja kahvileipää. Myymme kahvia vuosittain yli 30 000 kupillista. Lounas on palvelutuote asiakkaille, jotka viettävät hallilla aikaa. Ruokailijoita on päivittäin 20-100. A la cartéssa yksi suosikki on kanakori. Ruokaa ja juomia saa viedä myös rata-alueelle. Korituotteet sopivat siihen hyvin”, Toivonen kertoo.

Muuta helppoa syötävää ovat ranskalaiset perunat ja pizzapalat, isompaan nälkään saa esimerkiksi lihapullia ja pastaa. Suurempiin kilpailutapahtumiin järjestetään yleensä buffetruokailu. Salaattipöydän lisäksi tarjolla on pari pääruokavaihtoehtoa, kuten pastaa, kiusausta tai kastikeruokaa. Yritysasiakkaille ja muille ryhmille ruokailu toteutetaan tilaustoiveen mukaisesti.

”Tilausvalikoimaa tarjotaan vähintään kymmenen henkilön ryhmille. Meillä on muutamia valmiita menuehdotuksia alku-, pää-, ja jälkiruokineen. Isoille, yli 20 henkilön ryhmille voidaan tilauksesta valmistaa mitä tahansa toiveiden ja budjetin mukaisesti. Myös juhlavammat menut onnistuvat”, Toivonen kertoo.

Juhlat 1970-luvun henkeen

Toukokuussa Talin keilahalli juhlisti 45-vuotista toimintaansa kevätjuhlien merkeissä. Juhla oli teemoitettu 1970-luvulle.

”Kaikki teeman mukaan pukeutuneet saivat halliltamme ilmaista kesäkeila-aikaa. Meillä oli kilpailuja, livebändi ja lapsille omaa ohjelmaa.”

Toivosen mukaan erilaisia teematapahtumia ideoidaan hallilla pitkin vuotta. Esimerkiksi koko perheelle sopiva halloween-tapahtuma on järjestetty jo yli kymmenen vuoden ajan.

Talin keilahallilla työskentelee yhdeksän työntekijää, ja lisäksi käytetään tarpeen mukaan ekstraajia. Koko henkilökunta hallitsee kaikki hallin työpisteet. Monitaitoiselta joukolta luonnistuu yhtä lailla ravintolapalvelun kuin ratamestarinkin tehtävät.

Talin keilahallin sisarhalli sijaitsee Helsingin Töölössä Ruusulankadulla. Ruusulan keilahalli on Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva keilahalli. Hallin 24 rataa palvelevat keilaajia iltapäivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Ruusulaan tullaan ennen kaikkea viihtymään ja viettämään vapaa-aikaa. Vähintään puolet radoista on aina varattu hohtokeilaajille.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 6/18.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Tero Honkaniemi

Jaa sisältöä: