Ajankohtaista

Uutishuone

Tippaleipä kuuluu vappuun

25.04.2019 | Ajankohtaista

Tippaleipä on ollut osa suomalaista vappua jo 1700-luvulta saakka.

Miltä vappua maistuu? Ainakin tippaleiviltä ja simalta. Molemmilla on pitkät perinteet osana vapun tutuimpia makuja. Tippaleipiä alettiin valmistaa vappujuhlien herkuksi suomalaisissa säätyläiskodeissa jo 1700-luvulla.

Valmistus vaatii taitoa. Tippaleipien raaka-ainelista on yksinkertainen, mutta leivonnaisen muotoiluun ja uppopaistamiseen öljyssä tarvitaan tarkkuutta. Perusreseptiin kuuluu vehnäjauhoja, kananmunaa, maitoa ja sokeria sekä hieman suolaa, leivinjauhetta ja ripaus raastettua sitruunankuorta.

Tippaleivät uppopaistetaan kasviöljyssä, joka kuumennetaan padassa tai kattilassa. Kiemuraiset taikinanauhat pursotetaan suoraan öljyyn esimerkiksi pyöreää kauhaa tai rengasmuottia apuna käyttäen. Kun koko komeus on sopivan ruskea, se nostetaan kattilasta reikäkauhalla. Ennen tarjoilua leivonnainen hunnutetaan tomusokerilla.

Paljon käsityötä leipomossakin

Ihan yhtä paljon taitoa ja työvaiheita tarvitaan tippaleipien valmistukseen myös leipomoteollisuudessa. Senior Brand and Portfolio Manager Sini Lilja kertoo, että Fazerilla tippaleipiä on valmistettu 1960-luvulta lähtien. ”Reseptimme salaisuus on maapähkinäöljy, jossa tippaleivät paistetaan. Se tekee niistä erityisen rapeita.”

Fazerin tippaleivät paistetaan rasvapannussa, jonka lokeroihin taikina johdetaan metallipursottimella ohuena nauhana. Yhteen lokeroon mahtuu yksi tippaleipä, johon tulee taikinaa 11 nauhamaista kerrosta.

”Valmistusprosessi vaatii paljon käsityötä. Esimerkiksi tippaleipien kääntäminen paiston aikana ja niiden nostaminen pannusta pois tapahtuu käsin”, Lilja kertoo.

Valmistus alkaa jo tammikuussa

Fazerin tippaleivät ovat myynnissä huhtikuun alusta lähtien, mutta suurin myyntisesonki ajoittuu vappuviikolle. Hyvin huoneenlämmössä säilyvien leivonnaisten valmistus aloitetaan kuitenkin jo tammikuussa. Yhden vappusesongin aikaan myydään lähes 300 000 siman kaverina maistuvaa sykkyrää.
Yksi 60 gramman tippaleipä sisältää rasvaa 24 ja sokereita lähes 10 grammaa. Energiaa siinä on noin 350 kilokaloria. Ei siis mikään ihan kevyt herkku, mutta onneksi juhlissa ei tarvitse laskea kaloreita.

Hauskaa vappua!

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 4/19.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen

Jaa sisältöä: