Ajankohtaista

Uutishuone

Vaasan vireä ravintolasyksy

24.10.2017 | Kuukauden kasvo

Vaasan ravintolatarjonta uudistui tänä syksynä poikkeuksellisen paljon, kun Osuuskauppa KPO toi kaupunkiin kolme täysin uutta ravintolakonseptia. Myös vappuna uudelleen avattu Villa Sandviken on herättänyt laajalti kiinnostusta. 

Uusina paikkoina ovensa avasivat VENN, Kokokana ja Butcher & Banker. Samalla vanhat tutut suosikit Rosso ja Amarillo uudistivat ilmeensä ja muuttivat uusiin tiloihin.

Elokuun lopussa lanseerattu Butcher & Banker on uuden ajan rokkibaari, jossa yhdistyvät mielenkiintoinen miljöö, laaja juomavalikoima ja poikkeuksellinen palvelumalli.

”Ravintola-ala on opettanut asiakkaat siihen, että juomatilaukset on haettava itse tiskiltä. Butcher & Bankerissa myös juomat tarjoillaan pöytiin”, kertoo KPO:n Matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtaja Riku Asukas.  

Juomat ovat rokkibaarissa pääroolissa, mutta tarjolla on myös harkittu valikoima ruoka-annoksia. Taustalla soi fiilikseen sopiva musiikki, silloin tällöin järjestetään myös livekeikkoja. Ravintolan miljöö on täynnä yllättäviä yksityiskohtia, jotka Asukkaan mukaan jättävät vahvan muistijäljen.

”Sisustus on samaan aikaan sekä rosoinen että tyylikäs. Baaritiskillä on esimerkiksi kolme auton moottoria.”

Reilun 300 asiakaspaikan ravintola tavoittelee laajaa asiakaskuntaa. ”Täällä viihtyvät niin liikemiehet kuin rajummat rokkimimmitkin”, Asukas uskoo.

Naapurukset Kokokana ja VENN

Sokos Hotel Vaakunan toiseen kerrokseen sijoittuva ruokaravintola Kokokana tuo puutarhajuhlat keskelle kaupunkia. Avaraa, hyllyköin ja sermein jaettua ravintolatilaa hallitsevat lukuisat viherkasvit. Ruokalista on yhdistelmä makuja ympäri maailmaa.

Kokokanan tiloissa tarjoillaan jatkossa myös hotelli Vaakunan aamiainen. Ravintolan avokeittiö tarjoaa uusia mahdollisuuksia aamiaistarjoilun toteutukseen.

”Aamiaisella voi pyytää suoraan lautaselle esimerkiksi höyryävän kuuman munakkaan, jonka kokki paistaa asiakkaan silmien alla”, Asukas kuvailee.

Kokokanan naapurissa samaan tilaan sulautuu viini- ja seurusteluravintola VENN, jonka sohvaryhmät kutsuvat viivähtämään hetkisen tai pidemmän aikaa. Asukkaan mukaan VENNissä valmistaudutaan jo tulevaan alkoholilain muutokseen.

”Asiakkaalla voi olla joskus iso kynnys kysellä tietoja esimerkiksi vieraammista pienpanimo-oluista, jos ne ovat näytillä vain tiskin takaseinustalla. VENNissä haluamme tarjota mahdollisuuden tutustua tarkemmin juomavalikoimaan. Ajatus on, että pulloja ja etikettejä voisi tukia ja sitten poimia mukaan ja maksaa ne juomat, joita haluaa kokeilla.” 

Asukas ei osaa ennen valvontaviranomaisten päätöstä sanoa, missä mittakaavassa ideaa päästään VENNissä kokeilemaan. ”Tässä kolkutellaan jo uudistuvan alkoholilain rakenteita.”

Villa Sandviken kukoistaa taas

Vuonna 1845 Vaasan Hietalahden puistoon rakennettu Villa Sandviken eli Hietalahden Villa avasi monen vuoden hiljaiselon jälkeen ovensa uudelleen vappuna. KPO vastaa Villan ravintolatoiminnasta.

Riku Asukas iloitsee monien vaasalaisten tapaan siitä, että perinteikäs huvila on palautettu entiseen loistoonsa.

”Alku on ollut meille kovin vauhdikas. Villa Sandviken on herättänyt laajalti kiinnostusta ja asiakasvirrat ovat olleet suuria. Moni pitää todellisena kulttuuritekona sitä, että Villa herätettiin taas henkiin.”

Ravintola Villaan voi piipahtaa kahville, lounaalle, brunssille, illalliselle tai drinkille. Ruokalistan keskiössä ovat sesonkien mukaan vaihtuvat, läheltä kotoisin olevat raaka-aineet. Jälkiruokien helmi on klassinen pavlova, venäläisen ballerinalegenda Anna Pavlovan mukaan nimetty kuohkea leivonnainen. Anna Pavlova lukeutuu niihin historian merkkinimiin, jotka ovat vuosien varrella vierailleet Villa Sandvikenissa.

Iltaisin asiakkaita palvelee lisäksi Villan Kellari, joka huokuu salakapakan tunnelmaa ja tarjoaa bistroruokaa sekä viinikellarin aarteita. Kesäisin käytössä on myös laaja terassialue.

Laaja tarjonta aktivoi asiakkaita

Asukas myöntää, että KPO:n tämän vuoden satsaukset Vaasan ravintolatoimintaan ovat poikkeuksellisen suuria. Osuuskaupassa ollaan mielissään siitä, että kaupunkiin päästään tuomaan konsepteja, joita on yhdessä SOK:n MaRa-ketjuohjauksen kanssa hiottu pitkään. Konsepteista Butcher & Banker ja Kokokana ovat täysin uusia, eikä niitä ole nähty vielä muualla Suomessa.

Uudistusten myötä Vaasaan syntyy 20-30 uutta ravintola-alan työpaikkaa. Asukkaan mukaan motivoitunut henkilöstö ja ensiluokkainen palvelu ovat ne kilpailutekijät, joilla KPO:n ravintolat aikovat voittaa vaasalaiset asiakkaat puolelleen.

”Uskon, että lisääntyvä tarjonta aktivoi niin kaupunkilaisia, täällä vierailevia liikematkailijoita kuin turistejakin tutustumaan ravintolauutuuksiin. Meidän lanseerauksemme ovat sellaisia, että niitä on vaikea lähteä kopioimaan. Se tulee olemaan valttimme kiristyvässä kilpailutilanteessa”, Asukas sanoo.

Artikkeli on julkaistu Novan numerossa 8/17.


Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Mikko Lehtimäki

Jaa sisältöä: