Uutishuone

Uutishuone

Hävikkivaaka innostaa toimimaan

12.05.2022 | Ajankohtaista

Hävikkivaaka mittaa biojätteen määrää reaaliaikaisesti. Meira Novalla vaa’an tietoa välitetään henkilöstöravintolassa ruokaileville, jotta myös he voisivat kiinnittää huomiota poisheitettävään ruoan määrään.

Meira Novan logistiikkakeskuksen henkilöstöravintolassa Tuusulassa otettiin maaliskuussa käyttöön hävikkivaakoja. Älyvaa’at mittaavat bioastioihin päätyvää hävikkiä valmistuskeittiössä, ravintolassa sekä henkilöstöravintolan yhteydessä tuotekehityskeittiössä, jota Meira Novan asiakkaat hyödyntävät.

Vaaka mittaa hävikin määrää ja välittää tiedon reaaliaikaisesti antureiden avulla. Keittiön henkilökunta voi seurata hävikkiä tietokoneen ja mobiilisovelluksen avulla. Ruokailijoille hävikkitietoa välitetään muun muassa talossa olevien info-tv:iden kautta.

Muutoksia jo ilmi

”Hävikin seurannan myötä on jo lyhyessä ajassa tapahtunut muutoksia”, ravintolan emäntä Jaana Laitinen kertoo.

Ravintolan keittiössä on mahdollista entistä tarkemmin miettiä, miten raaka-aineita voi käyttää tehokkaammin. Tuotekehityskeittiössä, jossa usein valmistetaan vain muutama annos, hävikin vähentämiseen on ryhdytty muun muassa pyytämällä tavarantoimittajilta pienempiä pakkauskokoja.

Henkilöstöravintolassa hävikkiä voi seurata info-tv:stä reaaliaikaisesti.

”Ruokailijat ovat kiinnostuneita hävikistä ja havahtuvat konkreettisen tiedon myötä tarkastelemaan omaa toimintatapaa", Laitinen kertoo.

Juttu on julkaistu Nova-lehdessä 5/22. Nova-lehti


Teksti: Taija Kivimäki

Jaa sisältöä: