Vuoden Nova-tuote -kilpailulla haluttiin kannustaa tavarantoimittajia esittelemään innovatiivisia uutuustuotteita. Kilpailun voittajan valitsivat asiakkaat Meira Novan asiakastapahtumassa.
Ensimmäinen Vuoden Nova-tuote on E.Ahlströmin ja Astiakorjaamon Ainia®- astioiden kiertotalouspalvelu ja -astiasarja. Innovatiivisia uutuustuotteita esiin nostavaa kilpailua järjestää Meira Nova, ja voittajan valitsivat tukkuliikkeen asiakkaat Nova Tuoteideat -tapahtumassa lokakuussa. E.Ahlströmillä oli alusta asti selvää, että kisaan lähdetään juuri Ainian kanssa.
”Kilpailuun haettiin innovaatiota, ja tuli heti vahvasti tunne, että tätähän Ainia nimenomaan on”, summaa avainasiakaspäällikkö Henna-Elina Hurri, joka oli tapahtumassa kertomassa tuotteesta ja vastaanottamassa palkintoa yhdessä myyntipäällikkö Essi Johanssonin kanssa. Ilon lisäksi kilpailun voitto herätti Johanssonissa kiitollisuutta.
”Oli hienoa huomata, että muutkin näkevät tämän yhtä tärkeänä kuin me. Päällimmäisenä keskusteluista jäi mieleen aito kiinnostus, jota ihmiset esittivät Ainiaa kohtaan.”
Hurri kiittelee myös finalistit valinnutta valikoimaraatia.
”Meira Novalla ymmärrettiin, mistä on kyse, ja että tämä on juuri oikea tuote kilpailuun ja finaaliin.”
E.Ahlströmin yrittäjä Teija Sääksmäki kokee, että koko kilpailu on osoitus Meira Novan edelläkävijyydestä.
”Iso kiitos Meira Novalle, että on keksitty tällainen Vuoden Nova-tuote -kisa!”
Uusi elämä astioille
Mutta mikä tarkalleen on Ainia? Kyse on kiertotalouspalvelusta, jonka ansiosta käyttöikänsä päässä olevat posliiniastiat saavat uuden elämän. Horeca-käytössä posliini on kovalla kulutuksella, ja ajan saatossa se naarmuuntuu ja harmaantuu. Astioiden käyttöikä on lyhimmillään kahdesta viiteen vuoteen, minkä jälkeen ne joutuvat sekajätteeseen. Astiakorjaamon muotoilija-taiteilijat Kati Tuominen-Niittylä ja Pekka Paikkari ovat kuitenkin kehittäneet menetelmän, jolla astiat saadaan ennallistettua uutta vastaavaksi, ja näin niiden käyttöikää pidennetään jopa 50 vuoteen. Työpari on tehnyt pitkän uran muun muassa Iittalan ja Arabian astioiden suunnittelijoina. Paikkari on tunnettu myös esimerkiksi Suomen Bocuse d’Or tiimin tarjoiluvatien suunnittelusta. Idea ennallistamisesta syntyi erään suunnittelutuokion aikana, kun kaksikko pohti, onko pakko aina tehdä uutta. Mitä jos kierrätetäänkin vanhaa?
Taiteilijakaksikko kaipasi rinnalleen kumppanin, joka auttaisi innovaation kaupallistamisessa. E.Ahlströmin yrittäjä Teija Sääksmäki oli Paikkarille tuttu Bocuse d’Orin kautta. Yhteistyö alkoi vuonna 2019.
”Olin aivan riemuissani siitä, että Suomessa on keksitty tällainen innovaatio. Tämän avulla saadaan pelastettua lautanen ja kuppi kerrallaan sekajätteeseen joutumiselta.”
Astioiden kierrättäminen on ollut E.Ahlströmin kautta mahdollista jo aikaisemmin, ja käyttökelpoisia astioita sekä tukun omia mallikappaleita ja varaston ylijäämiä on lahjoitettu apua tarvitseville. Ainia- astioiden kiertotalouspalvelun kautta astiat saadaan kuitenkin entistä tehokkaammin uuteen käyttöön ennallistamisen avulla.
Kiertoa kolmella tasolla
Ennallistettavaksi sopivat posliiniastiat, joiden pinta on kulunut, naarmuilla tai harmaantunut. Niiden tulee olla ehjiä, valkoisia ja koristelemattomia, ja niissä on oltava lasittamaton pohjarengas. Rikki menneet ja säröillä olevat astiat toimitetaan raaka-aineeksi suomalaiselle tiilitehtaalle. Ennallistettavaksi tai tiiliin sopimattomille, mutta vielä käyttökelpoisille astioille etsitään oikeat loppusijoituskohteet, kuten Vantaan kaupungin ja Vantaan seurakuntayhtymän Yhteinen pöytä -hanke. E.Ahlströmin omasta astiavalikoimasta jopa 80 prosenttia on ennallistamiseen soveltuvaa, ja palveluun saa toimittaa myös muiden tuotteita. Ravintolan ei itse tarvitse tietää, mikä astia soveltuu ennallistettavaksi, vaan lajittelun hoitaa E.Ahlströmin tiimi.
Ainia toimii kolmella tasolla: astioiden kiertotalouspalveluna, ravintolan omien astioiden ennallistamispalveluna sekä erillisenä astiasarjana. Kiertotalouspalveluun toimitetut astiat ennallistetaan Astiakorjaamossa, ja ne tulevat myyntiin E.Ahlströmin verkkokauppaan. Jos ravintola haluaa samat astiat takaisin omaan käyttöön ennallistettuina, voi se hyödyntää Oma Ainia -palvelua. Sen puitteissa astioita voidaan myös uudistaa omalla ilmeellä. Esimerkiksi kouluille on tehty astioihin kuvioina kissantassuja ja pihlajanmarjoja.
”Vain mielikuvitus on rajana. Astiakorjaamon Kati ja Pekka ovat huippuluokan suunnittelijoita, joiden kanssa voi ideoida oman tyylin.”
Kiertotaloustoimintaan pääsee mukaan, vaikka ravintolalta ei itseltään löytyisi suoraan ennallistettavia astioita. Ainia-astiasarjan tuotteita voi tilata kuka tahansa, ja niitä voi yhdistellä muihin astioihin. Ennallistetun astian hiilijalanjälki on 90 prosenttia pienempi kuin vastaavan uuden tuotteen.
”Ainian avulla voi tehdä konkreettisia vastuullisuustekoja.”
Juttu on julkaistu Nova-lehden numerossa 10/23. Nova-lehti