Pikkujoulujen ruokatrendit nojaavat niin tuttuihin makuihin kuin uusiin yhdistelmiinkin. Vanhaa sananlaskua mukaillen, tarjottavissa on jotakin uutta, jotakin vanhaa ja jotakin lainattua. Värin saa jokainen sitten itse päättää.
1. Klassikoita uudella tavalla
Perinteisestä jouluruokapöydästä tuunataan nyt maukkaat lautasannokset. Porkkanalaatikko muuttuu porkkanarisotoksi, lanttulaatikon tutut maut maistuvat lanttukeitossa ja kinkun korvaa Beef Wellington.
2. Kaakkoisaasialainen fiilis myös pikkujouluruokiin
Kaakkois-Aasian makumaailma on edelleen trendikäs. Niinpä pikkujoulutarjoilun voi rakentaa aivan uudella tavalla ja uusilla ruokaideoilla. Maistuisiko pikkujouluissa sushityyppiset, korealaiset kimbapit tai miso-kuorrutettu possunpaisti?
3. Makean ja suolaisen yhdistelmä
Makean ja suolaisen yhdistäminen on ollut vuoden 2025 trendi. Samankaltaisia makuyhdistelmiä voi käyttää myös pikkujoulutarjoiluissa. Vaahterasiirappi sopii esimerkiksi pekonin tai possun kaveriksi, ja juustojen kanssa syödään viikunoita tai viikunahilloa. Jälkiruokiin puolestaan lisätään suolahippuja. Kokeilla voi vaikkapa basilikajäätelöä, jonka voi valmistaa itse tai rosmariinilla maustettua kakkua.
4. Nostalgisten mausteiden paluu
Vuoden 2025 joulu maistuu klassikoilta – ainakin mausteissa. Kaneli, neilikka, muskottipähkinä ja inkivääri ovat pääosassa, kun maustetaan jälkiruokia. Lohturuokana maistuu esimerkiksi perinteinen riisipuuro kanelilla maustetun rusinakiisselin kanssa tai vaikkapa piparkakkurahka.
Juttu on julkaistu Nova-lehden numerossa 9/25.Nova-lehti

