Uutishuone

Uutishuone

Pikkujouluruokaa tutuilla ja uusilla vivahteilla

12.11.2025 | Ajankohtaista

Pikkujoulujen ruokatrendit nojaavat niin tuttuihin makuihin kuin uusiin yhdistelmiinkin. Vanhaa sananlaskua mukaillen, tarjottavissa on jotakin uutta, jotakin vanhaa ja jotakin lainattua. Värin saa jokainen sitten itse päättää.

1. Klassikoita uudella tavalla

Perinteisestä jouluruokapöydästä tuunataan nyt maukkaat lautasannokset. Porkkanalaatikko muuttuu porkkanarisotoksi, lanttulaatikon tutut maut maistuvat lanttukeitossa ja kinkun korvaa Beef Wellington.

2. Kaakkoisaasialainen fiilis myös pikkujouluruokiin

Kaakkois-Aasian makumaailma on edelleen trendikäs. Niinpä pikkujoulutarjoilun voi rakentaa aivan uudella tavalla ja uusilla ruokaideoilla. Maistuisiko pikkujouluissa sushityyppiset, korealaiset kimbapit tai miso-kuorrutettu possunpaisti?

3. Makean ja suolaisen yhdistelmä

Makean ja suolaisen yhdistäminen on ollut vuoden 2025 trendi. Samankaltaisia makuyhdistelmiä voi käyttää myös pikkujoulutarjoiluissa. Vaahterasiirappi sopii esimerkiksi pekonin tai possun kaveriksi, ja juustojen kanssa syödään viikunoita tai viikunahilloa. Jälkiruokiin puolestaan lisätään suolahippuja. Kokeilla voi vaikkapa basilikajäätelöä, jonka voi valmistaa itse tai rosmariinilla maustettua kakkua.

4. Nostalgisten mausteiden paluu

Vuoden 2025 joulu maistuu klassikoilta – ainakin mausteissa. Kaneli, neilikka, muskottipähkinä ja inkivääri ovat pääosassa, kun maustetaan jälkiruokia. Lohturuokana maistuu esimerkiksi perinteinen riisipuuro kanelilla maustetun rusinakiisselin kanssa tai vaikkapa piparkakkurahka.

Juttu on julkaistu Nova-lehden numerossa 9/25.Nova-lehti


Teksti: Terhi Paavola