Ajankohtaista

Uutishuone

Runebergin torttu on helmikuun herkku

04.02.2020 | Ajankohtaista

Kosteana vai rapsakkana? Karvasmantelilla vai ilman? Suosikkiherkusta on monta versiota.

Yksinkertaisen herkullisesta leivoksesta löytyy versio jokaisen makuun. Runebergin torttu on alkuvuoden herkku, joka koristaa kahvipöytiä erityisesti runoilijan syntymäpäivänä 5. helmikuuta. Tortusta löytyy versioita moneen makuun. Kostutuksessa käytetään yleisimmin rommia, arrakkia, punssia, manteliöljyä tai sitruunavettä. Karvasmanteli tortun maustajana jakaa mielipiteitä ja tarjolla voikin olla versio ilman karvasmantelia. Makua tortulle antaa myös piparkakku.

Pula-aikana syntyneen tortun kuorrutus on vaatimaton, hillosilmä valkoisen tai vaaleanpunaisen sokerikuorrutuksen keskellä. Tämän päivän tortuissa käytetään vadelmahilloa, mutta myös omenahilloa on käytetty, joidenkin lähteiden mukaan jopa alkuperäisissä tortuissa.

Teollisesti valmistettuja torttuja on saatavilla kartiomallisten torttujen lisäksi viime vuonna myyntiin tulleen levykakun muodossa. Kohmeisena paloiksi leikattava levykakku on suosittu erityisesti julkisella sektorilla.

Runebergin herkku

Runebergin tortun synnystä kerrotaan useampaa tarinaa, mutta varmaa on, että torttu on saanut nimensä Suomen kansallisrunoilijan, Johan Ludvig Runebergin mukaan. Runebergin kerrotaan nauttineen leivoksia aamiaisella punssin kera ja kastaneen tortun pohjan punssissa. Kerrotaan myös Runebergin vaimon Fredrikan tarjoilleen torttuja erityisesti Runebergin kotiutuessa iltariennoista kaveriporukan kanssa.

Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Päivä on runoilijan syntymäpäivä.

Myös reseptin alkuperästä on eri versioita. Historian tutkijoiden mukaan leivos on porvoolaisen kondiittori Lars Asteniuksen käsialaa. Resepti on ollut myös Fredrikan keittokirjassa ja kerrotaan Fredrikan kehitelleen reseptin ja varioineen sitä aina sen mukaan, mitä aineksia kaapista on löytynyt.

Joistakin porvoolaisista kahviloista Runebergin torttuja on saatavilla ympäri vuoden. Leivoksen suosio kasvaa koko ajan ja se sopisikin hyvin nautittavaksi muulloinkin kuin Runebergin päivän tienoilla.

Johan Ludvig Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta. Päivä on runoilijan syntymäpäivä.


Kuva: Myllyn Paras


Teksti: Taija Oksanen

Jaa sisältöä: