Uutishuone

Uutishuone

Saatavuutta metsästämässä

21.03.2024 | Novalainen vastaa

Ilmastonmuutos ja sään ääri-ilmiöt haastavat ruoan tuotantoketjua ja sitä kautta saatavuutta ja hintaa.

Tämän päivän sään ääri-ilmiöt laittavat ruoantuotannon koville. Vanhat ja totutut viljelymenetelmät eivät enää tuota satoa kuten ennen. Kuivat ja helteiset kesät hidastavat kasvua ja syksyn rankkasateiden aiheuttamat homeitiöt heikentävät itävyyttä. Poikkeuksellisen kylmät pakkassäät vaurioittavat syysviljoja paikoissa, jossa lumi ei suojaa peltoja. Paikoitellen veden vähyys haastaa peltojen kastelua.

On yhä vaikeampaa ennustaa miltä tuleva sato näyttää ja kysynnän jatkuvasti kasvaessa heikko saatavuus vaikuttaa suoraan tuotteen hintaan. Esimerkkinä vehnä ja ohra, joiden hinnat viimeisen kolmen vuoden aikana enemmän kuin tuplaantuivat kesän 2022 huippuhintaan, ja ovat nyt laskunkin jälkeen edelleen 20–40 prosenttia korkeammalla, kuin vuoden 2021 alussa.

On hyvin todennäköistä, että hintojen heilahtelua tapahtuu jatkossakin epävarmassa markkinassa, jota synkentää Venäjän hyökkäyssota, inflaatio, vientikiellot, sään ääri-ilmiöiden aiheuttamat saatavuushaasteet ja maatalouden investointikyvyn puute.

Tulevaisuuden saatavuus on paljolti tuotekehityksen varassa. On kehittävä uusia tapoja ja ratkaisuja, jotka toimivat paremmin muuttuneissa olosuhteissa. Tarvitaan myös uusia viljelykasveja ja lajikkeita, jotka pärjäävät paremmin vaihtelevassa sääilmastossa. Pakko on paras motivaattori.

Kaikkien muuttuvien tekijöiden keskellä Meira Novan hankinnan asiantuntijat pitävät sormensa jatkuvasti sykkeellä ja linjat avoinna tavarantoimittajakumppanuuksien verkostoon. Viime vuonna Meira Nova pystyikin tarjoamaan asiakkaille lähes 99 prosentin saatavuuden ja tavoitteemme tälle vuodelle on parantaa entisestään. 

Avoin ja kehittävä yhteistyö tavarantoimittajakumppaniverkoston kanssa takaa meille parhaan mahdollisen lähtökohdan vastata markkinan esittämiin haasteisiin jatkossakin. 

Terhi Liukkonen, hankintajohtaja
Meira Nova

Meira Novan asiantuntijat tekevät katsauksen markkinoihin ja pohtivat toimintaympäristön tilaa ja tulevaisuutta. Juttu on julkaistu Nova-lehden numerossa 3/24. Nova-lehti


Jaa sisältöä: