Vaasan seudulla toimivan TeeSe Botnian ruokapalveluissa tunnetaan niin vauvojen kuin vaarienkin lempiruoat ja ravitsemukselliset tarpeet.
Yli 13 000 lounasannosta – niin paljon ruokaa valmistuu Vaasan seudulla toimivan TeeSe Botnian ruokapalveluissa yhden päivän aikana. Aterioita nautitaan monessa paikassa: Vaasan kaupungin päiväkodeissa ja peruskouluissa, toisen asteen oppilaitoksissa sekä Vaasan keskussairaalassa ja Pohjanmaan hyvinvointialueen ikääntyneiden hoivapalveluissa.
Vuonna 2018 perustetun in-house-yhtiön omistajia ovat Vaasan kaupunki ja Pohjanmaan hyvinvointialue. Lisäksi mukana on yhdeksän pienempää kuntaa Pohjanmaan alueelta. Yrityksen toimialoihin kuuluvat ruokapalveluiden lisäksi puhtaus-, kiinteistö- ja logistiikkapalvelut.
”TeeSe Botnia työllistää kaikkiaan noin 800 työntekijää, joista noin 230 työskentelee ruokapalveluissa. Meillä on 10 valmistuskeittiön ja 45 palvelukeittiön verkosto”, kertoo ruokapalveluiden vt. johtaja Katja Imppola.
Suositukset suunnittelun pohjana
Ruokalistojen ja reseptiikan suunnittelu nojaa eri väestö- ja ikäryhmille annettuihin kansallisiin ravitsemussuosituksiin. Elintarvikkeiden ravitsemuslaatu huomioidaan myös hankinnoissa.
Palvelupäällikkö Hanna Elomaa kertoo, että päiväkodeissa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa maistuvat parhaiten tavalliset kotiruoat.
”Lasten ja nuorten suosikkiruokia ovat erityisesti uunimakkara, makaronilaatikko, kananugetit ja puurot. Kouluissa ja oppilaitoksissa tykätään myös kebabkastikkeesta ja butter chickenistä.”
Peruskouluissa tarjotaan kahdesti viikossa toisena vaihtoehtona kasvisruokaa. Toisen asteen oppilaitoksissa kasvisruoka on päivittäin valittavissa liha- tai kalaruoan rinnalla.
”Rohkaisemme maistamaan monipuolisesti erilaisia ruokia”, Elomaa sanoo.
Vuotuiset juhlapyhät ja erilaiset teemapäivät huomioidaan ruokalistalla. Esimerkiksi vappua juhlistettiin tortilloilla, munkeilla ja simalla.
Rakennemuunnetulle ruoalle tarvetta
Vt. palvelupäällikkö Riikka Hirvonen kertoo, että sosiaali- ja terveydenhuollon ruokapalveluissa ravitsemukseen joudutaan usein kiinnittämään erityishuomiota. Hoivapalvelujen piiriin kuuluvilla ikäihmisillä ja sairaalassa hoidettavilla potilailla voi esiintyä esimerkiksi vajaaravitsemusta tai sairauksia, joiden hoito vaatii erityisruokavalion noudattamista.
”Pyrimme siihen, että laktoositon ja gluteeniton perusruokamme sopisi mahdollisimman monelle. Sen lisäksi dieettikokkimme valmistavat erilaisiin erityisruokavalioihin sopivia aterioita.”
Hirvosen mukaan rakennemuunnetun eli sosemaisen tai nestemäisen ruoan tarve on yleistä. Yleisiä ovat myös vatsan ja suoliston toimintaan liittyvät ruokavaliorajoitteet, jotka rajaavat sopivien raaka-aineiden valikoimaa. Vajaaravitsemuksesta kärsivän potilaan aterioissa taas kiinnitetään erityistä huomiota riittävään proteiinin määrään ja hyvään rasvan laatuun.
”Myös sairaalassa ja hoivapalveluissa maistuvat parhaiten tavalliset kotiruoat, kuten jauheliharuoat, lihakastikkeet, lohikeitto ja puurot. Kasvisruokaa on ruokalistalla useamman kerran viikossa. Huomioimme myös vuotuiset juhlapyhät.”
Salaattibuffet suosiossa
Vaasan kaupungin ja Pohjanmaan hyvinvointialueen henkilöstöravintoloissa seurataan tarkasti asiakaspalautteita ja myyntivolyymia. Asiakkaat kaipaavat lounastauollaan maukasta ruokaa ja riittävästi vaihtoehtoja. Suurin henkilöstöravintoloista sijaitsee Vaasan keskussairaalassa. Siellä on päivittäin tarjolla keittolounas ja kaksi pääruokavaihtoehtoa.
”Erityisen suosittu on deli-salaattibuffet, josta jokainen voi koota oman annoksensa. Kolmisen vuotta sitten käyttöön otettu konsepti kasvattaa suosiotaan koko ajan”, Hirvonen kertoo.
Lounastaukoaan viettäville työntekijöille maistuvat hyvin myös pizzat, tortillat ja pihvit. Kasvisruokaa tarjotaan päivittäin toisena pääruokavaihtoehtona. Jälkiruokaakin saa halutessaan joka päivä.
Kuvassa vasemmalta: Hanna Elomaa, Katja Imppola ja Riikka Hirvonen
Juttu on julkaistu Nova 5/25 -lehdessä.Nova-lehti
Uutishuone

Uutishuone
TeeSe Botnia kokkaa tuhansille
09.05.2025 | Kuukauden kasvo
Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuva: Krista Luoma